The Manassas Medical Center houses examination and procedure rooms for Internal Medicine, OB/GYN, Pediatric and Dermatological services as well as imaging suites, a specimen laboratory, a pharmacy, a health information services suite and administrative offices. The building orientation and site development preserve and retain existing woods and streams on the site and strive to incorporate them as part of the healing environment. It was also designed using the standards of the Green Guide for Healthcare.

The single story building is organized around three distinct functional blocks that distinguish the programmatic elements and respond to the site characteristics. The largest block, located to the south, contains the clinical departments including OB/GYN, Pediatrics, and Primary Care. The next largest block contains support departments including a Conference Center, Laboratory, Radiology, Administrative Offices and various building services. The smallest block contains the Pharmacy and public amenities, allowing the Pharmacy to remain open for service after hours.

 

The blocks are separated by two circulation axes. The major axis runs the length of the building to create a Central Court, and a secondary axis links the atrium to the ambulance entrance on the north. The Central Court, which includes waiting areas, widens from east to west to enhance the views of the wooded grove. The ceiling of the Central Court includes large north-facing skylights that provide abundant natural light and further link the visitors to the natural environment.

To distinguish their functions and reduce the scale of the facility, each of the three building block exteriors is treated differently. The clinical block is red brick, the traditional material evocative of the region’s colonial past. The support block is clad with alternating courses of polished and split faced concrete masonry units. This linear treatment transitions to a cross coursing on the west façade. The nearly windowless pharmacy block reverses the coursing pattern of the block and includes a raised, curving parapet for the building identification signage.


Recent Projects